Vi som vill ha solel

Vi som vill ha solel


Gillar du solel?

Här kan alla som gillar tanken om att producera egen solel skriva upp sig, och därmed skicka en signal till politiker och beslutsfattare om att det är solenergi, som svenska folket vill satsa på.

Uppskattningsvis finns det idag (april 2013) drygt ett par tusen solcellsanläggningar i Sverige. Vårt mål är att den siffran ska växa till 5.000 innan året är slut,  20.000 år 2014 och 50.000  år 2015.

Var med och skapa en ”ketchup-effekt” genom att visa ditt intresse för att sprida småskalig solelsproduktion i Sverige.

Skriv upp dig på listan!

« Föregående   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16     Nästa »
Nr Namn Fastighet Ort Län Motivering Rösta
451 Lena Åhström Övriga fas Alunda Uppsala
452 Lena Åkerlind Villa, radh Trönödal Gävleborg
453 Lena Asplund Villa, radh Järna Stockholm
454 Lena Eckerberg Villa, radh Kristdala Kalmar
Belysning, TV, dator och spisen, nästan varenda sak allt drar energi och belastar vår natur.   Med solelsproduktion på mitt tak Kanske vi kan sänka vår jordglobstemperatur? Med solcellerna går jag före och visar vägen, kan jag flera i min by inspirera och våga satsa och agera och låta solen bli en hjärtsak! Den här frågan är ju mycket angelägen! (Villa med solfångare för varmvattenproduktion + pellets, jobbar ständigt på att minska energiförbrukningen med beteende och teknik. Solceller gör huset komplett.)
455 Lena Högberg Villa, radh Näsåker Västernorrla.
Jag bor med min familj i ett äldre hus på Ångermanälvens solsida. Vi försöker att minska elförbrukningen. Vi har imstallerat solfångare för vattenuppvärmning men skulle om vi hade råd även installera solceller för att göra egen el
456 Lena Krånglin Villa, radh Ramsele Västernorrla.
Bor med min familj på en gård på landet. Vi har en ambition att försöka vara självförsörjande i så stor utsträckning som möjligt. Vi odlar potatis, rotfrukter och grönsaker helt ekologiskt. Vi har en liten besättning av naturbetesfår som ger oss kött, ull och skinn. Vi har Hedemorahöns som ger oss ägg och kalkoner som ger kött. Vi har också några bikupor som ger oss egen honung. Bär och svamp plockar vi i skogarna runt omkring oss. För två år sedan satte vi in en vedpanna vilket har tagit ner kostnaden för uppvärmning rejält särskilt som vi har egen ved. Vi har även en vedspis i köket som ger härlig värme och vi lagar också mat på den. Det som återstår för att vi ska bli självförsörjande är vårt behov av hushållsel på cirka 5.000 kWh/år. Med solceller på taket kan även det önskemålet uppfyllas. :-)
457 Lena lundh Villa, radh Floda V. Götaland
458 Lena Melander Villa, radh Inviken, Lids. Jämtland
Vi flyttade upp till norra jämtland 2006 från Sundsvall och köpte ett skogshemman. Där är min dröm att kunna sätta upp solcellsanläggning och få bort en stor del av elföbrukningen på just skogshemmanet. Har för övrigt kökspanna som värmer upp golven och varmvattnet med den ved vi eldar med i huset vi bor i. Har i stort sett all kött vi äter av våra egna lamm + älg så kött köper vi inte på affärn.  Tycker vi ska värna om miljön och använda den energi som solen ger en stor del av året..
459 Lena nätt Villa, radh Habo Jönköping
460 Lena Persson Villa, radh ås Jämtland
461 Lena thyr Lägenhet vällingby Stockholm
462 Lennart åkerblom Villa, radh Ljusne Gävleborg
463 Lennart Andersson Villa, radh Söderhamn Gävleborg
464 Lennart Bergman Villa, radh Linköping Östergötlan.
465 Lennart Britse Villa, radh ÅBY Östergötlan.
Jag vill montera en referensanläggning med senaste teknik för att visa och intressera mina vänner att också satsa på solel. Har villa byggd 1971 (Funkturahus årets hus 1070) 135 kvadrat med källare. Värmen var från början oljepanna men sedan mer än 30 år värmepump. Elförbrukningen är c:a 16 000 KWh per år och jag har dokumenterat i Excel de viktigaste förbrukarna varje månad sedan inflyttningen 1972.
466 Lennart Engström Övriga fas Ängelholm Skåne
467 Lennart Gunnarsson Villa, radh Visby Gotland
Vi vill vara mindre beroende av Elhandelsbolagen. Vi har 10,5 m2 solfångare för värmen också. Gotland är ju det bästa stället i Sverige för solenergi.
468 Lennart Lindkvist Kommersiell Örebro Örebro
469 Lennart Olofsson Villa, radh Örnsköldsvi. Västernorrla.
470 Lennart Pihl Villa, radh Uddevalla V. Götaland
471 Lennart Viksten Villa, radh Allsta Västernorrla.
För att värna miljön så att den blir hållbar Så jag har något att lämna över till mina barn 
472 Lillian Lundin Stöt Villa, radh Mora Dalarna
Tänk vad fränt att ha både egen solvärme och solel - barnen skulle gilla sina hippa föräldrar! Har idag fjärrvärme och en gammal utdömd solvärmeanläggning samt vindkraftsandelar för el. Jobbar på Naturskyddsföreningen och vill gärna föregå med ännu bättre exempel.
473 Lina Caroline Sallmander Villa, radh Grillby Uppsala
Vi köpte vår drömbostad, en gammal gård på landet. Genuin, vacker och i ok men beboeligt skick. Fick en CHOCK när elräkningen kom. Trots att vi verkligen inte är några energislösare. Nu måste vi göra något åt detta. Och vilken bonus om vi kan vara miljövänliga och använda solens resurser!
474 Linda Jonsson Övriga fas Slite Gotland
Vi är en familj på 4 personer (2 vuxna+2barn). Sambon min arbetar dag och natt för att vi ska kunna leva ett helt okej svensson liv. Jag är arbetssökande för fullt och är hemma och fixar med barnen. Vi har länge pratat om att skaffa solceller, men ekonomin säger alltid nej. Då vi måste prioritera andra saker före, tyvärr. Samtidigt då vi verkligen skulle behöva detta och spara in lite pengar som vi kan lägga på annat i huset som måste renoveras. Allt står nu still och vi kommer ingenstans, badrum och kök måste fixas till. Men vi hoppas på att få solceller. Men det går inte. Skulle jag vinna detta paket skulle vi kunna fixa allt till vårt hus och ingen skulle bli så glada som vi. Det hade hjälpt oss en stor del i vårt liv. Vi använder idag av luft/luft värmepump och vedpanna. Men detta är för dyrt för oss. Så snälla hjälp oss. Att få upp solceller hade verkligen minskat kostnaderna en stor del för oss.
475 Linda Söderholm Fritidshus Karlskoga Värmland
För en ensam morsa som simmar mot strömmen finns el på torpet endast i drömmen När pengarna blott räcker till ett rustat dass känns lägenhetslivet särdeles kass. Vi behöver lampor och kylförvaring så därför präntar jag en behovsförklaring: Jag är inte gjord för att sitta och ruva på min balkong som en ledsen stadsduva. Jag har gröna fingrar som längtar till jorden. Och en vinst skulle hjälpa, ni får tro mig på orden. Jag pantar, sorterar och drar mitt strå för att världen ska rulla på. Så solel är självklart. Gärna off grid. Torpet väntar. Planen är smidd. I två års tid har jag googlat på sol men blivit tvingad att hålla mig cool. Så jag kan lova en lycklig nuna om vi finner nåd hos Fru Fortuna!  
476 Linnéa Härlin Villa, radh Odensbacken Örebro
Alla barn ska få leva bra liv på vår planet, hela livet! De behöver ren energi och vi ska börja nu! Oavsett om vi vinner eller inte så installerar vi solceller på vårt garagetak som är riktat nästan rakt åt söder. Men om vi vinner så kan vi dessutom installera solvarmvatten och solel till farmor och farfar, vilket skulle trigga dem att sätta upp mer själva. En grönare värld!
477 Linus Pettersson Övriga fas Burträsk Västerbotten
Hej! Jag försöker i allt jag gör leva som jag lär (dvs hållbat) för att inspirera andra och visa i praktiken att man kan leva och ha det bra och skoj, "trotts" att man tänker på sina barns och kommande generationers förutsättningar att ha ett bra liv på den här planeten. Jag cyklar, konsumerar lite åker tåg mm privat. sedan har jag valt att utbilda mig till energiingenjör för att hjälpa samhället att komma bort från oljeberoendet. Jag jobbar år LRF med småskalig förnybar energi, samt är engagerad i Miljöpartiet och Ingenjörer för Miljön. Den gård som jag bor i ligger 7 km utan för Umeå i en vaker by som heter Anumark, att sätta upp en solcellsanläggning där tror jag skulle vara riktigt intressant med tanke på att det är en gammal västerbottensgård som värms av el, kompleterat med luftvärmepump, förbrukningen är va 24000 kWh/år (självklart skulle man kunna byta uppvärmingssytem och så, men det blir ganska stora ingrepp i så gamla hus...) Annika som åxå bor där är konstnär och brukar ha utställningar, cafe mm, så det brukar röra sig endel folk på gården på sommrarna, med tanke på att jag själv är energiingenjör skulle jag säkert kunna inpirera många medmänniskor gemom att visa anläggningen och förklara hur den fungerar (och att det fungerar även här i Norr!!!, det behövs goda exempel här) Sen skulle jag gärna ta emot studiebesök åxå, bla är en gammal studiekamrat Energi- och Klimatrådgivare i Umeå å skulle kunna ta med lite intresserade människor ut till mig med jämna mellanrum... Sen håller jag åxå på att starta en liten hemsida där jag åxå skulle kunna sprida budskapet. MVH Linus Pettersson
478 Liviu Voinea Villa, radh Möklinta Västmanland
479 Lotta Bucht Villa, radh Mölnbo Stockholm
Jag vill i samklang med naturen leva så miljövänligt som möjligt. Mina värderingar när det gäller miljö och klimat har funnits sedanjag var tonåring på 70-talet. Sedan dess har jag också gjort vad jag har kunnat för att leva så naturvänligt, ekologiskt och natursmart som har varit möjligt. Jag bor nu i eluppvärmd, dragig 70-tals villa i ett och ett halvt plan, utan möjlighet att själv kunna finansiera köp och installation av egen el. Det enda som har varit möjligt för mig är att välja ett elbolag som endast levererar grön el och jag har genom att snåla på mina redan mycket minimala inkomster lyckats skrapa ihop pengar till att köpa egna vindandelar. Detta har nu resulterat i ett lägre elpris på 2100 kWh per år. Målet den närmaste tiden är att försöka ha råd med tre andelar till så att vi har andelsvindel för 200 kWh i månaden. Mina val har fått mig att känna mig mycket mer delaktig i vad jag kan göra för att leva enligt min övertygelse när det gäller vad Jorden orkar med och vad jag vill lämna efter mig till mina barn och barnbarn. Klimatsmarta val har även inneburit kompostering sedan 80-talet, källsortering sedan innan det kom Salems kommun någon gång mellan -94 och -96 och att renovera och laga, ta till vara, plocka egna bär och svamp, odla och torka tvätten ute. Second hand, loppis och köp- och säljsajter som Tradera och Blocket och produkter tillverkade av recyclade material hör till min och mina barns livsstil. Min syster sade för över tjugo år sedan att om alla levde som jag skulle vi inte ha några miljöproblem. Ändå vet jag att jag belastar miljön när jag kör bil, även om det är sällan, att jag inte är tillräckligt snäll mot naturen när jag köper frukt och grönt som odlats i andra länder och när jag köper nya kläder och textilier som tillverkats och sytts på andra sidan jordklotet. När jag låter lampan vara tänd fast det inte är absolut nödvändigt får jag också lite dåligt samvete. Denna lite bohemiska och asketiska livsstil som vi har går egentligen inte riktigt ihop med min önskan om att bygga en bastu, en vinterträdgård eller ett växthus och att kunna sätta in en varmvattenberedare. Med solceller och vindandelar kommer jag att kunna täcka en stor del av barnens och mitt energibehov. Bastun kan bli vedeldad eller värmas med el från egna solceller. Vinterträdgården skulle placeras i söderläge och kombineras med solceller på tak och/eller panel. Fönstren i söder skulle kunna få avskärmande solcellsmarkiser. Blir det ingen vinterträdgård skulle det kunna vara möjligt med ett isolerat växthus som under vintern värms till +5 grader med hjälp av solceller placerade på ett förrådstak. Det finns många solcellslösningar som skulle kunna hjälpa oss att odla egna exotiska frukter och slippa de långa och nedsmutsande transporterna, hålla värmen över 18 grader inne under vintern och få ner kostnaderna för elbehovet som vi inte kommer ifrån. Att man sedan kan bidra med ren el och sälja överskottet till andra som vill leva naturvänligt, dessutom till ett bra pris, gör  egen solel till det enda vettiga energialternativet.
480 Lotta Skärlund Villa, radh Västerhaning. Stockholm
Hej! Jag bor i en villa från tidigt 70-tal. Jag har ett stort miljöintresse och jobbar med att hjälpa företag att skapa miljöriktiga källsorteringslösningar och på så sätt minska avfallsmängderna. Drömmen är att kunna göra om mitt hus så att det blir så miljöriktigt som möjligt, och då bl.a. med solceller på taket. Idag är det gamla ineffektiva element i huset och dåligt isolerade väggar och fönster. Men då jag är ensamstående och mycket behöver göras på huset är det svårt att få pengarna att rätta till till allt. Därför vore det helt underbart om jag skulle vinna er tävling. :-) Hälsningar Lotta Skärlund
481 Lotte Sigurd Villa, radh Malmö Skåne
482 Louise Edlund Villa, radh Norrtälje Stockholm
483 Lubomir Lostak Villa, radh Nybrostrand Skåne
484 Magnus Abrahamsson Villa, radh Tenhult Jönköping
Vi bor på en gård och eldar med ved för värme och varmvatten. På sommar halv året värmer vi varmvattnet med solen. Det skulle vara häftigt att vara självförsörjande med el och till och med sälja el. På jobbet har vi monterat solelpaneler på en fastighet så jag följer produktionen från de panelerna.
485 Magnus Aronsson Villa, radh sollebrunn V. Götaland
486 Magnus Fagerberg Fritidshus Vansbro Dalarna
487 Magnus Falk Villa, radh Frillesås, K. Halland
Har byggt i 5 år på ett miljövänligare hus med vänliga material och återbruk. Värmesystem med pellets och 10m2 paneler solvärme. Har sparat halva taket för att kunna lägga en solpanel där. Huset har väckt medialt intresse under byggprocessen och det skulle bli en fin avslutning av byggprocessen att bli än mer självförsörjande genom egen el. Jag skickar gärna över foton på mitt självritade hus i stil: sekelskifte men med modern teknik inbäddad: fiber 100mb i alla rum, golvvärme från stor acc-tank, soldrivna tvätt/diskmaskiner. FTX-ventilation.
488 Magnus Gröntoft Kommersiell Vikingstad Östergötlan.
Genom solcellsanläggningen har vi kompletterat gårdens gröna energiförsörjning, som hittills baserats på jordvärme, energiskog, ved och biogas. Att öka andelen grön energi och på sikt bli oberoende energikonsument är ett möjligt och spännande mål för alla hus och gårdsägare. Ett mål som inte är ouppnåligt, med den takt som solcellerna och tekniken utvecklas. Att sola sig i glansen av egna solceller och samtidigt känna värmen och se den spirande gröna grönskan, ur ett klimatneutralt perspektiv, är mycket stimulerande.
489 Magnus Jeppsson Villa, radh Ronneby Blekinge
490 Magnus Johansson Övriga fas Trollhättan V. Götaland
Jag vill sätta upp så mycket solceller så jag blir skälvförsörjande på el men har ej haft råd ännu. Jag kör elbil så det är viktigt för mig vart energin kommer ifrån den ska vara närproducerad.
491 Magnus johansson Villa, radh åre Jämtland
492 Magnus Larsson Villa, radh Kungsängen Stockholm
493 Magnus Lind Villa, radh Ingarö Stockholm
494 Magnus M Övriga fas Uppsala Uppsala
495 Marco Pusterla Villa, radh Lund Skåne
Jag är solcellsfantast... Jag har ritat/föreslagit några solcellsanläggningar, De som har förväkligats har en sammansatt area på ca 1000 kvm solceller. Andra projekt har inte hittat finansiering men skulle kunna bli av i framtiden. På mitt eget hus hade jag gärna haft en solcellsanläggning för att kunna driva min bergvärmepump. Det hade varit intressant att få den att gå på fullt så fort det är soligt och att utöka varmvattentanken. På det sättet blir det solelen 3ggr så effektiv i värmeenergiproduktionen. Ett sådant anläggning kräver lite annorlunda styrning men alla komponenter borde finnas på marknaden. Dagens elförbrukning ca 15000 KWh/år. Boarea 190 kvm boende 2 familjer dvs 4 vuxna + 2 barn.
496 Marcus Hellberg Villa, radh Staffanstorp Skåne
497 Margareta höglund Kommersiell nossebro V. Götaland
498 Margareta krantz sewerin Villa, radh mora Dalarna
Vi vill vara ett gott exempel för våra barn, kommande barnbarn, vänner och grannar genom att bli självförsörjande med solel då vi kan vi fasa ut vår nuvarande vedeldning. Vi vill kombinera solel med en framtida sjövärmeanläggning. Vi vill visa makthavare att tillsammans skapar vi framsynta kommande generationer genom vår starka vilja till utveckling. Vi vill vår korta tid på jorden medverka starkt till kommande generationers framtid, genom att satsa på solel!
499 Margareta krantz sewerin Villa, radh mora Dalarna
500 Margareta nordström Villa, radh Strömstad V. Götaland
Vi önskar solvärme året runt. 1983 köpte vi ett hus från 1979 med elvärme. Vi har under årens lopp satt in braskammin, satt upp solfångare till tappvarmvattnet, bytt ut tvåglas- till treglasfönster, installerat luft/luftvärmepump och skulle vilja komplettera med solceller för att ge el till värmepumpen den tid av året den är på och även den vanliga hushållselen sommartid. På det sättet har vi solvärmt vatten minst åtta månader om året och solel som försörjer värmepumpen och hushållselen året om.
 
« Föregående   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16     Nästa »