Vi med solel

Vi med solel


Alla solcellsanläggningar i Sverige

Här kommer vi att samla alla solcellsanläggningar i Sverige för att visa att solelen är på kraftig frammarsch.

Vi tar tacksamt emot hjälp att göra listan komplett – hör av dig om du saknar någon på listan.

Uppskattningsvis finns det idag (april 2013) drygt ett par tusen solcellsanläggningar i Sverige. Vårt mål är att den siffran ska växa till 5.000 innan året är slut,  20.000 år 2014 och 50.000  år 2015.

Anmäl din egen anläggning
Var med och skapa en ”ketchup-effekt” genom att visa ditt intresse för att sprida småskalig solelsproduktion i Sverige! Anmäl din egen anläggning. Det kostar inget att vara med.

Kulturhuset Vingen

Torslanda, Västra Götaland

Anläggningen på 100 kvm med solceller från Sharp kommer att fungera som ett demoprojekt. Genom att testa tekniken i ett verkligt och passande projekt, kan man lätt se om bränsleceller ihop med solceller har potential till att användas i större storlek. ExoTech delar Västcells positiva tilltro till tekniken.

Eftersom solen tyvärr inte alltid skiner behöver energin lagras. En lösning på detta problem är just vätgas i kombination med bränsleceller. Vätgas är ingen energikälla utan används för att lagra, och transportera energin som solcellerna producerar. Gasen kan lagras i trycktankar, i flytande form eller bundet i metallhybrider. När vätgasen åter ska omvandlas till elektricitet används den som bränsle i bränslecellerna.

I reaktionen genereras värme och elektricitet. Energiomvandlingen i bränsleceller sker med ungefär dubbelt så hög verkningsgrad som i en bensinmotor, och den enda restprodukten är vatten.

För mer information kontakta:
Per Forsberg, Föreståndare Kulturhuset Vingen, Göteborgs kommun 031- 92 45 46, per@vingen.se

Källa: ExoTech 2012-09-18, Soluppgång i Väst

Driftstart: 2008
Effekt: 13,0 kWp
Produktion: 12.000 kWh/år
 
Leverantör: ExoTech
Installatör: ExoTech