Vi med solel

Vi med solel


Alla solcellsanläggningar i Sverige

Här kommer vi att samla alla solcellsanläggningar i Sverige för att visa att solelen är på kraftig frammarsch.

Vi tar tacksamt emot hjälp att göra listan komplett – hör av dig om du saknar någon på listan.

Uppskattningsvis finns det idag (april 2013) drygt ett par tusen solcellsanläggningar i Sverige. Vårt mål är att den siffran ska växa till 5.000 innan året är slut,  20.000 år 2014 och 50.000  år 2015.

Anmäl din egen anläggning
Var med och skapa en ”ketchup-effekt” genom att visa ditt intresse för att sprida småskalig solelsproduktion i Sverige! Anmäl din egen anläggning. Det kostar inget att vara med.

Per Karnehed

Ljungsbro, Östergötland

Vi har en 80 kvm anläggning som täcker taket på ena sidan. Två växelriktare är monterade. Huset är ett kedjehus byggt 1979 med medioker isolering i klimatskalet. Valet att sätta upp solkraft blev väldigt enkel när utfallet hos Andreas Molin blev klart. Där renoverade vi en villa från 1976 med förbrukning på 40.000 till 7.500 kWh per år. Solkraft genererar sedan 9.000 kWh per år. 1.500 kWh plus varje år! Detta är Sveriges första renoverade Plusenergihus! Eftersom underhåll och drift av tekniska anläggningar inte intresserar mig speciellt mycket, är ren elektricitet via en kabel den perfekta lösningen för mitt hushåll. Tekniken med solkraft fungerar bevisligen alldeles utmärkt även på nordliga breddgrader. Montaget var enkelt genom att montera aluminiumprofiler i tegelläkten. Avståndet till tegelytan är ca 10 cm vilket har visat sig ge hyfsad kylning till modulerna varma dagar. Genom att täcka hela ytan från nock med solpaneler och bara ha tre pannrader öppna för snörasskydd ser taket riktigt snyggt ut. Vi tänkte inte på att grannens bil skulle få all snö från modulerna när den rasade ner! Men i år sitter rejäla snörasskydd  nere vid takfoten som förhoppningsvis ska fungera! Maximalt har vi fått 73 kWh på en dag! Finns inte en chans att förbruka så mycket hemma hos oss. Genom att ha en logger från SolarLog kan jag följa anläggningen i realtid och visa hur produktionen ser ut. Dessa verktyg är bra för att visa skeptiker att grejerna fungerar. Telge Energi introducerar ett treårsavtal med 1,50 kr i ersättning för överskottsel som verkar intressant. Är det någon som vet mer om detta?

Jag är utbildad civilingenjör inom bygg och driver för närvarande ett eget företag som specialiserat sig på fukt och energifrågor med inriktning på byggnadens klimatskal. www.kdcab.se

Med den nybyggnadstakt som för närvarande hålls, tar det 100 år innan energiförbrukningen för bostäder kommer ner till dagens kunskapsnivå om allt byggs som passivhus. Därför är det minst lika viktigt att få ner energibehovet vid renovering anser jag. Då krävs en hel del kunskap om fukt för att kunna isolera rätt och riktigt. Lufttätheten blir helt avgörande om man vill nå passivhusnivå. Det ställer en hel del vedertagna sanningar på sin spets. Men med enkel 1700-talsfysik kommer man rätt lång och kan förklara vad som i praktiken kommer att fungera bättre eller sämre när man isolerar äldre hus. Har man sedan provtryckningsutrustning, läcksökningsutrustning och beräkningsprogram för fukt är det möjligt att med begränsade åtgärder och kostnader nå långt även vid renovering. Ett problem idag är att energibesparande åtgärder ställs mot varandra istället för att de ska samspela och ge synergier.

Som sagt, det finns redan idag fungerande metoder för att renovera ett äldre hus till att bli Plusenergihus. Utan att det kostar oerhörda summor pengar eller blir en teknisk julgran.

Lycka till alla andra som aktivt försöker minska det ekologiska avtrycket på jorden som vi lånar av våra barn!

Driftstart: 2012-09
Effekt: 10,0 kWp
Produktion: 10.000 kWh/år
 
Leverantör: PPAM.se Sweden
Installatör: PPAM.se Sweden
Elhandelsbolag: Bixia
Nätägare: Utsikt
 
Moms ingår: Ja