Vi med solel

Vi med solel


Alla solcellsanläggningar i Sverige

Här kommer vi att samla alla solcellsanläggningar i Sverige för att visa att solelen är på kraftig frammarsch.

Vi tar tacksamt emot hjälp att göra listan komplett – hör av dig om du saknar någon på listan.

Uppskattningsvis finns det idag (april 2013) drygt ett par tusen solcellsanläggningar i Sverige. Vårt mål är att den siffran ska växa till 5.000 innan året är slut,  20.000 år 2014 och 50.000  år 2015.

Anmäl din egen anläggning
Var med och skapa en ”ketchup-effekt” genom att visa ditt intresse för att sprida småskalig solelsproduktion i Sverige! Anmäl din egen anläggning. Det kostar inget att vara med.

Michael Wikberg

Långshyttan, Dalarna

2 x 6 solpaneler på relativt flackt tak vända mot SO. Varmvattensolfångare sedan tidigare som upptar bästa platsen av taket. 3-fas växelriktare med kapacitet för utbyggnad. Installationen har jag gjort själv. Delar har jag köpt både på postorder från Tyskland och av Ecokraft i Eskilstuna. Hade oturen med fabrikationsfel på en av Eoplly-panelerna. Då glaset sprack under returhanteringen kunde jag inte bevisa felet och fick betala för en ny, dock 200 kr rabatt. Under sep hade jag inte hela anläggningen monterad så sep-nov lyckades jag trots dåligt med sol få ihop 270 kWh. Elverket bytte inte mätare förrän december så överskottet skänktes till elverket. 

Driftstart: 2012-08
Effekt: 2,76 kWp
Produktion: 1800 kWh/år
 
Leverantör: Flera olika
Installatör: Jag själv
Elhandelsbolag: Telge Energi
Nätägare: Hofors Elverk
 
Investering, brutto: 72000
ROT-avdrag: 1
Solcellsbidrag: 30000
Installation ingår: Nej
Moms ingår: Ja