Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Trackers i växelriktare

Skrivet av Filip Sebek, 2013-03-03 22:35.

Jag förstår finessen med att dela upp sina paneler i flera strängar för att matcha MPPT och även för att reducera flaskhalsar pga skuggor men vad skiljer en växelriktare med en tracker och två sträng-ingångar (t.ex. SMA 2100TL) från en växelriktare med två trackers (t.ex. SMA 3000TL)?

Dela på Facebook

Kommentarer

 1. Skillnaden är hur många olika enskilda instrålningsnivåer du vill kunna hantera. D v s har du 2 MPPT så kan du rikta en serie paneler mot syd och en serie paneler mot öst. Med endast 1 MPPT kan du bara ha en riktning. Har du skuggning så kan du också dra nytta av detta.

  Soliga hälsningar

  Andreas Molin
  ppam.se
  Bra erbudande på SMA SB4000TL

 2. Tack för ditt svar men jag är ledsen att jag inte förstår helt.
  1) Vad skulle hända om jag har en växelriktare med en tracker och kopplar en sträng åt söder och en sträng åt öster?
  2) Och på vilket sätt skiljer det sig från att jag har två strängar åt söder (men där strängarna pga partiell skuggning ger lite olika effekt)

 3. Hej.

  1) Om du delar upp panelerna i olika strängar åt olika vädersträck så får du full kapacitet på panelen åt söder när solen står där och på panelen åt öster när solen står där. Panelerna kommer att arbeta var för sig och är oberoende av att den ena har skuggning.

  2) Den ända skillnaden av att ha 2 strängar åt söder är att om den ena får skuggning så påverkas inte effekten i de andra panelerna i den andra strängen. Vilket innebär att du får ut full effekt från 1 sträng och minskar effekten endast på de paneler som är kopplade på strängen med skuggning.

  MVH,
  Peter Larsson
  /SolEL Dalby
  046 – 240 40 00

 4. Okej, nu blir jag väldigt osäker och känner mig otrooligt trög eftersom jag tycker att Peters och Andreas svar känns motstridiga… Vad jag kan utläsa av Peters svar så är det ingen som helst skillnad på om man använder en växelriktare med ”två trackers med var sin sträng” eller en med ”två strängar och en gemensam tracker”. Prisskillnaden mellan dessa två typer av växelriktare är däremot påtaglig så om jag då ställer frågan så här;
  Vilket mervärde får jag för den dyrare växelriktaren med två trackers om jag ansluter en panel på 3kWp mot söder och en på 2kWp mot öster?
  Jag hoppas ni har tålamod med min okunskap. Tack.

 5. På t ex en SB4000TL soma har 2 Trackers och 2 st ingångar per tracker och varje ingång tål 15 A skulle du kunna sätta alla dina 5 kWp, t o m 2 st strängar mot söder och 1 st mot öster, då skulle du få priseffektivast lösning. SB3000TL är dyrare därför att den har fler funktioner än SB21000TL.

  Om jag ska svara exakt på din fråga:
  Vilket mervärde får jag för den dyrare växelriktaren med två trackers om jag ansluter en panel på 3kWp mot söder och en på 2kWp mot öster?

  Egentligen inget förutom lite verkningsgrad och en del funktioner, blåtand o s v.

  Andreas

 6. Som det har förklarats tidigare så är det stor skilland på ingångar (inputs) och MPPT

  Input från två fält ska vara så identiska som de bara går (riktning, lutning, skuggning samt värme) värme spelar också in på t.ex. ett tak som har en inbyggnad där man får in mindre vind / kylning … ett fält som är 20 grader varmare på sommaren kommer ha en helt annan voltspänning, om två fält jobbar mot en växelriktare med olika voltspänning så kan någon eller flera av dessa saker hända:
  - sämre effekt
  - kortare livstid på panelerna
  - växelriktaren startar inte

  MPPT ska användas om fälten ej är identiska, eller om det finns skuggning eller mer markant mer värme på ett av fälten. Trackers hjälper också till att optimera.

  2 MPPT är dyrare än en 2 input (om man jämför samma tillverkare) men har man skillnader på fälten så tjänar man inte på att köpa den billigare varianten då effekten samt panelernas livlängd kan minska markant om du får en obalans mot växelriktaren

  Mvh,
  Markus Svensson
  Nyedal Solenergi hemsida

Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>