Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Störande reflektioner?

Skrivet av Tim Essius, 2013-03-01 23:59.

Hej,

Vi ansöker just nu om lov för en solcellsanläggning. Bygglovshandläggaren undrar hur mycket panelerna reflekterar och huruvida detta kan störa grannarna. Vad säger ni?

Dela på Facebook

Kommentarer

 1. Hej Tim! Tack för din fråga.

  Vi har aldrig hört om att reflektioner från solceller skulle kunna störa någon. Solceller är ju byggda för att ta upp solens strålar – inte reflektera dem.

  • Man kan ju tycka det. Men jag har egna erfarenheter som säger att glasskivorna på mina solanläggningar reflekterar ljus och kan göra riktigt stora solkatter.

 2. Glas-skivor reflekterar väldigt mycket – de blir i princip en spegel i sammanhanget. Reflektioner är egentligen det enda miljöproblem som uppstår när de väl är på plats. Men om takvinkeln är mindre än cirka 60 grader (i Sverige, på ekvatorn gäller 45 grader) så kommer reflektionerna aldrig att komma under horisontlinjen på den höjden som panelerna ligger under den tid när solen står som högst (midsommar klockan 12 – efter det är solen alltid lägre). Så ju högre solen är desto större är risken att det blir en reflektion på marken. Prova själv med en lampa och spegel och titta på vilka vinklar som krävs för att få en reflektion på golvet.

  Så det blir alltså bara ett problem i praktiken om
  1, Du tänker placera dina solceller på markstativ, och gärna i en grop så att alla måste titta ner på dem ;-)
  2, Du placerar solcellerna på horisontella väggar. Eller väldigt branta tak – om du t.ex. har brutet/mansard tak
  3, Taket på ditt (enplans)hus ligger lägre än grannen tvåplanshus – då finns risk för reflektioner på grannens ovanvåning – i synnerhet om ditt tak är brant.

  Men om du har ett vanligt villatak med 25-45 graders lutning så kommer det aldrig att bli ett problem.
  Men lägg in panelerna på en ritning (typ bygglovshandling) och be grannarna skriva på att de godkänner din placering – då är du helt safe.

  Lycka till.

  –filip

  • Tack för all info, Filip!

   Mycket lärorikt – det hade vi ingen aning om.

  • Jag tror man ska utgå ifrån att solcellspaneler ger kraftiga reflexer. Någon stans mellan vanliga fönster och en spegel.

   Beträffande reflexer från paneler placerade vertikalt på vägg kan man också jämföra med fönster. Oftast slår det väl ner i marken. Men med lågt stående sol kan det säkert bli rejäla solkatter om det är stora ytor.

 3. Tack för mycket bra svar! Takvinkeln som det gäller är 38 grader och mina ”experiment” bekräftar det du skriver, Filip. Jag ska skicka ditt svar till kommunen. :-)

 4. En bra solcellspanel bör vara antireflexbehandlad. Sen i vilken grad det är varierar säkert mellan olika tillverkare.

Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>