Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Ansök om statligt stöd till solceller

Skrivet av Egen Solel.se, 2013-01-26 08:30.

Statligt stöd till solceller

Statligt stöd till solceller

Lönsamhet är viktigt för de flesta solelsproducenter. Och statens stöd till solceller är en viktig (men inte avgörande) del för att få bra lönsamhet.

Varje år delas det ut 50-60 miljoner i statligt stöd till dem som investerar i egna solcellsanläggningar. Dess värre räcker pengarna inte till alla som ansöker. Som tur är står man kvar i kön även om pengarna råkar vara slut när man ansöker.

Eftersom man ska räkna med att få vänta på stödet gör du klokt i att söka i förväg. Ansökningarna ska skickas in till Länsstyrelsen som administrerar stödet.

Det går också bra att söka i efterhand om man är privatperson, upp till 6 månader från det att projektet har påbörjats. Däremot måste företag ansöka innan start.

Stödet är på 35% av investeringskostnaden inkl. moms för privatpersoner (icke-momspliktiga) och ex. moms för de som är momspliktiga. Stödet kan maximalt uppgå till 1,5 miljoner per anläggning och får inte överstiga 40.000 kr ex moms per kW toppeffekt för solcellssystem. Handlar det däremot om ett solel-/solvärme-hybridsystem så är taket 90.000 kr ex moms per kW toppeffekt.

Man kan inte kombinera det statliga stödet med andra stöd eller bidrag. Det går heller inte att kombinera med vanligt ROT-avdrag för installationsarbetet.

För att få stöd så måste man rapportera den löpande produktionen varje år i minst 3 år. Det kräver att man har en elmätare som mäter den totala produktionen av växelström.

Mer information om statligt stöd till solceller hittar du här:


Om du behöver ytterligare hjälp
, kontakta Länsstyrelsen, din kommunala energi- och klimatrådgivare eller fråga i vårt forum!

Dela på Facebook
Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>