Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Regeringen föreslår skattereduktion på upp till 12.000 kr per år

Skrivet av Egen Solel.se, 2013-09-12 10:40.

Energiminister Anna-Karin Hatt

Energiminister Anna-Karin Hatt

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt presenterade igår regeringens förslag gällande skatteregler för småskalig solelproduktion som ska läggas fram i höstbudgeten.

Förslaget tar utgångspunkt i det tidigare framtagna utredningsförslaget som förordade en skattereduktion istället för en s.k. ”nettodebitering”.

Dock väljer regeringen att föreslå en dubbelt så hög gräns för hur stor försäljning av överskottsel man kan ha för att omfattas av lagförslaget. Dvs. istället för 10.000 kWh per år som utredningen föreslog, så föreslår regeringen nu att gränsen ska gå vid 20.000 kWh per år.

Skattereduktionen uppgår till 2 gånger energiskatten, dvs. ca 60 öre per kWh.

Allt i allt verkar det vara ett riktigt bra förslag, där man slipper en långdragen debatt om hur man ska definera ”nettodebitering”. Och med en gräns på hela 20.000 kWh, så kommer i princip alla villaanläggningar med god marginal att omfattas.

Utöver skattereduktionen får man också ersättning för sin överskottsel från sitt elhandelsbolag (typiskt 40-80 öre/kWh), nätägare (typiskt 5-6 öre/kWh) och även elcertifikat (ca 20 öre/kWh, vilket sammantaget gör småskalig solelproduktion till en riktigt lönsam affär.

Läs även gärna:
- Skatterabatt för egen elproduktion (DN.se)
- Hatt ger solcellsägare skatterabatt (Ny Teknik)

Dela på Facebook
Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>