Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Optimal Takvinkel

Skrivet av Per Leffler, 2013-04-07 16:47.

Hej.

Vi funderar på solelpaneler till fritidshuset i Hörnefors yttersta skärgård. Soltillgången tycks utmärkt under större delen av året. Vilken är den optimala vinkeln för solpaneler i detta läge med avseende på

1/ ljusinfångning?

2/ snöavglidning?

Mvh/P

Dela på Facebook

Kommentarer

 1. Hej Per.

  En lutning mellan 20-70 grader ger mycket lite underhåll. Det vill säga snö glider av och regnet kommer åt att rena solcellerna.

  Optimal vinkel produktionsmässigt är ~45grader. Men det är mycket goda förutsättningar mellan Sydväst-Sydöst och lutning mellan 20-70grader, d v s det är inte värt att luta upp dem för då kommer snöproblem istäallet.

  Kolla gärna vår webshop för att se om vi kan hjälpa med något?

  Mvh

  Andreas Molin
  PPAM.se

 2. Hej,
  När det gäller optimal vinkel för maximalt energiupptag sett på hela året så brukar man säga 15grader minus latiud, generellt för Sverige. Så ta reda på din exakta latitud och dra bort 15 grader så får du en bra vinkel.

  Eftersom solen är så pass svag en bit in i februari då den står så lågt tycker jag inte man ska ”resa upp installationen” något extra för att försöka få ett gynnsammare läge så snön ”glider” av panelerna.

  Till slutet februari/början mars så börjar solintensiteten öka på allvar och man kan då börja förvänta sig nämnvärd solproduktion. Solen är vid detta läge så mycket starkare än i november-februari att den smälter den snö som ligger på panelerna nämnvärt.

  Det är givetivs också av betydelse vilken typ av solenergi ni tänker satsa på, resonemanget ovan gäller för vattenburna- samt solelsystem generellt.

  Mvh. Niclas E
  Arctic Sunlight AB
  Umeå

Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>