Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Ny Teknik tar upp kampen för nettodebitering

Skrivet av Egen Solel.se, 2012-10-25 16:58.

Ny Teknik

Precis som EgenSolel.se så vill Ny Teknik sätta press på våra politiker när det gäller frågan om nettodebitering. Därför har de just börjat ta emot uppgifter från alla som producerar  egen el oavsett om det är sol, vind eller vatten.

Mycket bra initiativ!

Vi uppmanar alla att gå in och anmäla sig på deras hemsida http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3565453.ece.

Man ska dock vara uppmärksam på att nettodebitering kan ge helt olika resultat beroende på vilken period nettodebiteringen avser och vilket pris man får för sin överskottsel.

Om  man får samma pris för sin överskottsel, som man själv betalar, så spelar det ingen roll. Men om man, som de flesta, får mindre för sin överskottsel, så är det viktigt att den period, som ”nettningen/kvittning” gäller är så lång som möjligt.

Ju längre period man använder, ju större är nämligen chansen att man kan matcha sin temporära överskottsproduktion med egen förbrukning och därmed spara lika mycket per kWh, som man själv betalar vi köp av el.

Normalt när man säger nettodebitering betyder det att överskottsproduktion och förbrukning kvittas under samma period som fakturan gäller, dvs. oftast en månad. Vi har dock observerat ett flertal fall, där elbolag endast erbjuder nettodebitering per timma, vilket för det flesta ger ett helt annat ekonomiskt resultat.

Bäst är naturligtvis om ”nettodebiteringen” omfattar (minst) ett helt år för att ta höjd för säsongsvariationer i produktion och förbrukning.

Dela på Facebook
Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>