Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Ny svensk turboteknik effektiviserar solceller

Skrivet av admin, 2012-10-11 15:27.

NLAB utvecklar tredje generationens solceller

NLAB utvecklar tredje generationens solceller

Hos svenska solcellsbolaget NLAB, delägt av Fasadglas AB, pågår sedan en tid en intensiv forskning och.

– Det handlar om grätzelsolceller som turboförstärks, s k generation 3+, genom en teknik att återföra ljus som egentligen redan passerat solcellerna och dopa dem ytterligare så att de blir ännu effektivare, beskriver Bengt Schierman, ansvarig för FoU på Fasadglas AB.

NLABs anläggning ligger inrymd i Tekniska Högskolans lokaler i Stockholm. Här förfogar ett tiotal anställda över 2 000 kvadratmeter arbetsyta, varav hälften är klinisk laboratoriemiljö. Att satsningen är långsiktig förstår man av att Bengt Schierman inte räknar med att marknadsfärdiga produkter kan lanseras förrän om tre år.

– Allt går dock enligt planen och innan årsskiftet kommer vi att ha en prototyp framme, men sedan ska den förstås köras och testas av oss själva. Den ska genomgå provningar av olika provningsinstitut, CE-kontrolleras och patentregistreras innan det kan bli en serieproduktion. Men som sagt det här tror vi på och då får det ta tid. Vi har också ett starkt ägarstöd och EU-bidrag för projektet.

Bengt ser fram emot att få prova den nya tekniken i skarpt läge, i riktiga installationer, för att visa hur låg solenergistrålning kan utnyttjas mycket effektivare med 3+ generationens solceller. Något som blir extra intressant för länder långt från ekvatorn, med mindre dagsljus särskilt vinterhalvåret, och för applikationer i alla väderstreck.

– Den här nya effektivare metoden innebär enkelt förklarat att grätzelsolceller med turboförstärkning dels utnyttjar fler våglängder i det befintliga dagsljuset, och dels alltså skjuter tillbaka solenergi som passerat det semitransparenta lager som solcellerna utgör, förklarar han.

NLABs inriktning är i ett första steg att tillverka helt opaka solceller. Det är mindre komplicerat än de designprodukter som sedan ska utvecklas i nästa steg. Då handlar det om att tillsammans med arkitekt, desginer och kund skapa semitransparenta grafiska mönster med hjälp av screenteknik. Det här innebär att valfriheten i form, färg och motiv är mycket stor och det fungerar även med fotografier.

– Vår visionär att få fram ett effektivt funktionsglas – med design och transparens som passar stadsmiljö med svag eller ingen solinstrålning alls. För våra solceller fungerar ju även utan direktsolljus, det räcker med befintligt dagsljus. Så det går bra även inomhus, precis som blommor. Faktum är att hela processen liknar fotossyntesen i naturen, säger Bengt Schierman.

Den nya generationens solceller är tänkta att användas inom bygg- och fastighetssektorn. NLAB och Fasadglas har fokus på glasfasader och lanternintak i bebyggd miljö, där det hittills med de befintliga solcellssystem varit problematiskt att få in dem på grund av de påverkat arkitektoniska värden för mycket. Med de nya solcellerna kan man till och med göra installationer på k-märkta byggnader utan att arkitektur eller estetik störs.

– Det handlar om möjligheten till design. Snart kan man kombinera strikta renoveringar med en fantastisk energieffektivisering, understryker Schierman och framhåller samtidigt den fortsatta möjligheten att använda 2:a generationens solcellstunnfilm, en befintlig teknik som kommit lite i skymundan i takt med att priset på kisel, vilket är huvudingrediensen till de allra mest traditionella solcellerna, sjunkit.

– Här har jag hittat en ny framkomlig väg. Till exempel är ju fasadbeklädnad med färgade glas vanlig idag. Tar vi här och sätter in solceller i tunnfilm istället får vi en pay off på noll år, alltså omedelbar lönsamhet. Och tunnfilmerna går att få semitransparenta med olika kulörer som ju medger stor arkitektonisk valfrihet.

– Alla pratar om vad det kostar och vilken effekt man får ut – med all rätt.  Men om man inte har en dyr kostnad, så blir allt som genereras plus i kassan. Våra tunnfilmer levererar 60 watt per kadratmeter, och är effektiva även sett över hela året i och med att de fungerar även i mulen väderlek, vilket solceller uppbyggda med kisel inte klarar.

Bengt och Fasadglas talar idag med flera fastighetsägare som är intresserade av större tunnfilmsanläggningar. Bland annat räknar man på en 9 000 m2 stor installation uppe på ett industritak.

– Här får vi en effekt på 62 megawattimmar plus på ett år. Det motsvarar vad ungefär 300 ordinära villor använder i el. Vi räknar med en pay off inom fem sex år på en sådan här anläggning – utan bidrag, betonar Bengt och ser förstås gärna att det skapas bra incitament från myndigheterna så att fler kan växla till miljövänligare energiproduktion till vettiga kostnader.

Dela på Facebook
Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>