Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Mundekulla Kursgård vann EgenSolels tävling

Skrivet av Egen Solel.se, 2013-06-24 13:48.

Anne och Peter Elmberg, Mundekulla Kursgård

Anne och Peter Elmberg, Mundekulla Kursgård

Vi har just avslutat vår tävling där man kunde vinna en egen solcellsanläggning. I tävlingen deltog ett stort antal privatpersoner men även bostadsrättsföreningar, vandrarhem, campingar, kursgårdar och skidanläggningar.

Vinnare blev Peter Elmberg och Mundekulla Kursgård i Långasjö i Småland som tillsammans med sin pappa (Berndt) och fru (Anne) sedan 1998 byggt upp en omfattande kurs- och konferensverksamhet med tydlig miljöprofil. Kursgården som idag omfattar 1500 kvm byggnation är byggd helt i trä och har löpande byggts ut med miljövänligt och återanvänt material från i första hand lokala leverantörer samt egen skog. Även maten som serveras kommer i första hand från lokala gårdar och är både vegetariskt och minst 80% ekologisk.

Juryn, bestående av Lars Andrén (Svensk Solenergiförening), Stefan Sundelius (Telge Energi) och Jens Ljunggren (EgenSolel.se), anger följande motivering:

”Mundekulla Kursgård har med sin geografiska placering, skuggfria takytor och stort antal besökare alla förutsättningar för att få stor nytta av en egen solcellsanläggning och samtidigt sprida information om hur enkelt det är att producera egen solel. Dessutom har Mundekulla Kursgård under Anne och Peter Elmbergs ledning genom många år visat ett mycket starkt miljöengagemang, vilket gör dem till mycket värdiga vinnare.”

- Det känns fantastiskt att få detta pris och uppmärksamhet då vi under hela vår uppbyggnad haft miljöfrågan i fokus. Solceller går i perfekt linje med den verksamhet vi bedriver och det ger oss en extra skjuts att satsa vidare. Som krona på verket firar vi ju även 15 års jubileum i år, säger Peter Elmberg.

Varje år besöker ca 2 000 gäster Mundekulla Kursgård i samband med festivaler, kurser och konferenser vilket naturligtvis medför en stor energiförbrukning. Uppvärmningen hanteras i första hand genom bergvärme men elförbrukningen på ca 125 000 kWh/år har man hittills inte haft någon bra lösning för.

Med 1:a priset från EgenSolel.se får Mundekulla Kursgård en mindre solcellsanläggning som de senare kan bygga ut för att på sikt kanske kunna täcka det mesta av sin elförbrukning.

- Vi har länge funderat på att skaffa solel men inte vetat om att det faktiskt redan är lönsamt, vilket naturligtvis gör det ännu roligare. Ekonomisk hållbarhet är ju också viktig, fortsätter Peter Elmberg.

Stort tack till alla tävlingsdeltagare och våra jurymedlemmar Lars Andrén från Svensk Solenergiförening och Stefan Sundélius från Telge Energi! Vi hoppas kunna fortsätta med tävlingen även nästa år för att ge fler möjlighet att vinna en egen solcellsanläggning.

Tävlingen sponsrades av elbolaget Nordic Green Energy, solcellsinstallatören PPAM.se och KlimatSmart.se.

Dela på Facebook
Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>