Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


IKEA börjar sälja solcellspaket (tunnfilm) i UK

Skrivet av Ekosvensson.se, 2012-09-22 21:01.

IKEA ska börja sälja solceller till villaägare i UK

Enligt ett pressmeddelande från kinesiska Hanergy den 9 september 2012, kommer de att hjälpa IKEA i Storbrittanien att erbjuda solcellssystem (tunnfilm) och ett komplett villaägarpaket innehållande en undersökning av kundens fastighet, installation, anpassning samt även en garanti.

Redan samma helg, dvs. 8-9 september höll man tre workshops i ett av IKEAs engelska varehus (Milton Keynes).

Hanergy bedömer att det finns ett mycket stort potential på den engelska marknaden för solceller, och att deras solcellspaket kan spara brittiska husägare upp till 40% på elräkningen.

Dessutom finns det ett, med svenska ögon, mycket generöst system för försäljning av överskottsel. Det så kallade Feed-in-Tariff systemet ger nämligen 0,21 £, dvs. cirka 2,35 kr per kWh med garanti i 25 år! Helt fantastiskt! Här hemma ska man vara mycket, mycket glad om man lyckas få runt 1 kr/kWh för sin överskottsel. Jag förstår verkligen, att Hanenergy ser ett stort potential i Storbrittanien.

Det är bara att gratulera britterna! Och hoppas att IKEA i Sverige börjar sälja solcellspaketen även här och att den svenska regeringen inför ett liknande ekonomiskt stöd…

Dela på Facebook

Kommentarer

  1. Intressant. Och mycket bra Feed-in som sagt. Hoppas att vi får ett bra förslag för nettodebitering i Sverige. När det gäller olika tekniker så ser man att IKEA går på tunnfilmssolceller, vilket är intressant när de ”vanliga” krystallina solcellerna nu går kommit ned i pris. I princip finns det 2 sorters krystallina solceller:

    Monokrystallina solceller och Polykrystallina solceller. Här kan man typiskt uppnå 16 % modulverkningsgrad (upp till 20 % finns på marknaden) med monokrystallina och ca 14 % med polykrystallina. Det vill säga att en 2 kvadratmeters panel blir 320 W (400 W) resp 280 W. Kollar man på tunnfilmstekniker kan man maximalt få 11 % verkningsgrad och då blir det ca 220 W på samma yta. Problemet med för låg verkningsgrad är att det blir förhållandevis mycket kostnad för montering och ställningar gentemot de med högre verkningsgrad. Kollar man på vad Hnergy kan erbjuda idag så är det motsvarande 86 W/m2, d vs en 2-kvadratsmodul blir 172 W. Det kan då bli svårt att få ihop energibalansen för investeringen också. D v s att det material som måste till kostar så mycket energi att det inte blir lönt att göra anläggningen.

    Det spännande med tunnfilmstekniker är att man då kan belägga en böjbar yta med solceller vilket gör att man skulle kunna belägga till exempel takpapp med detta och då får ju underlaget en annan funktion vilket gör att allt ”extra” arbete kan räknas in i takbeläggningen.

    Väntar med spännning på vilka ebjudanden IKEA ger…

Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>