Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Hur dimensionera kablage?

Skrivet av Ronny Östling, 2012-09-02 15:21.

Hej.

Någon som vet hur räkna ut dimensionering av kablar för anläggning?

Jag har 30 st 80 watts paneler (dvs. 2400 watt) och 30 meter till mätare/proppskåp.

Mvh
/Ronny

Dela på Facebook

Kommentarer

 1. Hej!
  Det var ett tag sen jag läste min ellära men förhoppningsvis har lite fastnat …

  Det som är viktigast att ha i åtanke vid dimensioneringen är att det är strömmens storlek som spelar störst roll. Alltså räcker det inte med att veta din effekt utan man behöver också veta vilken spänning systemet genererar.

  Maxströmmen för en 12 V-anläggning skulle bli
  2400 W / 12 V = 200 A (Det kräver grova kablar)

  Maxströmmen för en 240 V-anläggning skulle bli
  2400 W / 240 V = 10 A (Vilket går bra i ”vanliga” sladdar)

  Sen finns det värden som jag inte minns på hur många A per kvadratmillimeter som en kabel (beroende på metall, men koppar är ju det vanliga) som man kan köra igenom den.

  Det är också så att om man har en hög ström genom kabeln så får man en stor förlust (Effektförlusten (P) = Kabelresistansen (R) * Strömmen (I) i kvadrat).
  Kabelresistansen och strömtätheten som den klarar får man slå upp i tabeller. Formlerna har jag tagit ur huvudet så jag hoppas de stämmer =)
  Rätta mig gärna annars.

  Att strömmen är så betydande för effektförlusten är ett av skälen till att man kör väldigt hög spänning i system som ska transportera effekt långt, t.ex. från vattenfallen i norra Sverige, för då får man ner strömmen som går genom ledningarna.

  Hoppas detta hjälper lite.
  Per

Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>