Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Frågor i planeringsfasen

Skrivet av Jan Engvald, 2012-11-30 14:44.

Jag håller på att planera en solcellsinstallation åt mig på 8 kW och trefasanslutning. Har nästan platt tak och avser ha lutning 40 grader. Funderar på att själv bygga en ställning av galvaniserade vattenledningsrör, som jag förankrar dels med ballaststen och även med stållinor till takskäggsspanten.

Fråga 1: Har någon erfarenhet av något liknande och kan rekommendera eller avråda principen?

Har läst att vanligaste skadan på en solcellsanläggnig är att växelriktaren gått sönder pga. transientöverspänning antingen på DC- eller AC-sidan, troligen orsakat av åska. Så jag tänker åskjorda solcellsställningen och ha överspännigsskydd på nätmatningen.

Fråga 2: Vilka kostnader kan jag räkna med för att installera detta (görs lämpligen samtidigt som utrustningen ansluts till nätet)?

Fråga 3: Och vad brukar det kosta att ansluta till nätet om man inte installerar skydd?

I ansökan om solcellsbidrag från Energimyndigheten finns en sak som gör mig konfunderad. Nere på sidan 2 står att man från installationskostnaden ska dra av ev. försäkringsersättning. Det här förstår jag inte.

Fråga 4: Kan någon ge exempel på vad det kan vara och när det är aktuellt?

På tal om försäkring. Jag bor i bostadsrätt och har ett bostadsrättstillägg till min hemförsäkring hos Länsförsäkringar. Jag frågade dem om jag behövde komplettera försäkringen om jag installerar en solcellsanläggning, men det visade sig att om den kostar mindre än 150.000 kr (gissar på att min kommer att kosta 85.000 kr), så behövde jag inte det. Andra bolag kan ha andra villkor.

Dela på Facebook

Kommentarer

 1. Hej Jan, tack för dina frågor.

  Låt oss börja med att svara på fråga 4 gällande ansökan om statligt solcellsbidrag:

  ”…avdrag för eventuell försäkringsersättning”, betyder att om du har fått ersättning från ditt försäkringsbolag för en skada på en tidigare/befintlig solcellsanläggning, så måste du dra av denna ersättning i din ansökan om statligt stöd.

  Angående fråga 1, så håller vi med Andreas Molin (nedan), varför inte använda en beprövad lösning?

  När det gäller försäkring, så har vi frågat Folksam om en takmonterad villaanläggning och fått svaret, att solcellsanläggningen täcks av den normala husförsäkringen.

 2. Fråga 1. Det funkar säkerligen, men varför uppfinna hjulet på nytt varje gång. Vi kan förhoppningsvis erbjuda en tillräckligt attraktiv standardlösning ifrån Mullsjö alumniumprodukter. Anodiserad alumnium håller länge.

  Fråga 2. Själva ställningen inkl modulfästen o dyl ca 1000 kr/modul. Montagedelen ca 1000 kr/modul.

  Fråga 3. Om du köper en SMA STP 8000TL ifrån vår webshop för 19900 kr så kan du lägga till en DC-överspänningsskyddssats för 1500 kr och då är det mycket enkelt att integrera. Skyddutjämna då inte ställningen på taket.

  /
  Andreas Molin
  PPAM.se Sweden AB
  Finnängen, Husarvägen 57
  59072 Ljungsbro
  Phone: +46 (0)706 935097
  E-mail: andreas.molin@ppam.se
  Web: http://www.ppam.se
  Skype: andreas.molin

 3. Hej Jan,

  Fråga 1: jag avråder inte monteringssättet men se till att allt är förankrat rejält då en lutning på 40 grader blir ett skapligt segel.
  Som du säger är det vanligaste ”problemet” växelriktaren men det är inte speciellt vanligt att de går sönder. Normalt finns det varistorer (som är utbytbara) i växelriktaren som skall skydda för överspänning på DC-sidan. Man kan naturligtvis installera extra överspänningsskydd både på AC- och DC sidan som redan diskuterats i forumet.
  Det finns inga formella krav på jordning av montagestället men jag rekommenderar våra kunder att jorda. Det måste naturligtvis harmonera med övriga överspänningsskydd.

  Fråga 2: Om du menar kostnaden för installation av överspänningsskydd ligger det på några tusenlappar för både AC och DC-skyddet. Det finns olika typer av AC-skydd och jag skulle vilja veta mera för att avgöra vilket typ av skydd som är bäst för din anläggning.
  Om du menar kostnaden för hela solcellsinstallationen så avgörs den av hur mycket arbete du vill göra själv. Min erfarenhet säger att många vill göra så mycket som möjligt själv och om du vill så kan jag anpassa en offert/förslag till vad du vill ha. Eftersom vi kan ta helhetsansvar inkl det elbehörighetskrävande (vi innehar elbehörighet för alla typer av elanläggningar, även högspänning) arbetet finns alla möjligheter.
  Kostnaden för materialet gällande en 3-fas, 8kW anläggning inkl solceller, växelriktare, kablage, kontakter, exkl montageställ ligger på ca 100000 SEK inkl. moms.

  Fråga 3: Kostnaden för anslutningen till nätet är egentligen kostnaden för en elektriker att administrera ärendet till elnätägaren samt att göra det elbehörighetskrävande installationsarbetet. Det handlar om några timmars praktiskt arbete plus ”skrivbordarbete” och är beroende på just dina förutsättningar, dvs hur och var man sätter växelriktaren, avstånd till elcentral mm. Enligt regelverket behöver man även installera en säkerhetsbrytare på både AC- och DC sidan. Flera växelriktare har DC brytare inbyggd och i så fall räcker det med AC-brytare för frånskiljning vid behov. En typisk kostnad för denna installation då vi installerar en anläggning är 3-5000kr.

  Fråga 4: Försäkringsersättning är redan avhandlad i forumet. Jag känner inte till något fall när detta har tillämpats men det finns säkert.
  Jag har inte behövt ändra mina försäkringar på min privata anläggning. Försäkringsbolaget säger att försäkringen gäller.

  Med Vänliga Hälsningar
  Stefan Andersson
  Polygress Solution AB
  Ginstvägen 5
  703 69 Örebro
  Tel:070-3606468
  Epost:stefan@polygress.com
  Internet:www.polygress.com
  Skype_id:polygress

 4. Aktuell status på mitt solcellsprojekt:
  http://www.klostergardens-byalag.se/sec/Klosterlyckan-1301.html

Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>