Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Elcertifikat

Skrivet av Karoline Alvånger, 2012-11-29 09:49.

Hej!

Jag skulle behöva en grov uppskattning – hur stor andel av den producerade elen är vanligt för en ”normal” installation att sälja som överskott och därmed vara berättigad till elcertifikat? Inser att det givetvis skiljer mellan olika installationer, men det hade varit intressant med en uppskattning. Gärna även med installerad effekt och hushållets energiförbrukning!

//Karoline

Dela på Facebook

Kommentarer

 1. Hej Karoline, tack för din fråga!

  Låt oss ta vår egen villa med solcellsanläggning på 12,48 kW, förväntad årligt produktion på 10.900 kWh och en normalårsförbrukning på ca 12.000 kWh.

  Villan har direktverkande el-element + luft/luftvärmepump.

  Enligt vår kalkyl kommer vi att sälja 8.800 kWh/år, svarande till knappa 75%.

  Anläggningen har bara varit igång sedan i somras, så jag ska poängtera att det rör sig om en kalkyl. Men beräkningen är gjord av vår erfarne leverantör, som även är forskare inom solceller på Linköpings Universitet.

  Principiellt är man också berättigad till elcertifikat för den delen man själv förbrukar direkt, men eftersom det kräver en extra mätare (startkostnad 5.625 kr) + årlig mätservice (1.425 kr/år), så lönar det sig inte för en vanlig villaanläggning. Prisuppgifterna är från Rejlers, juni 2012.

  //Jens

  PS. Kanske någon annan på forumet med mer erfarenhet har något att tillägga?

 2. Hej Karoline

  Det beror en del på vilken sorts förbrukare man har. En bra tumregel då man antar att man bygger lika mycket solel som man har last och man inte har eldriven värme (d v s inte värmepump eller elradiatorer) är:

  30 % av förbrukningen tillgodeses direkt av solel och kommer då inte ut på nätet och mäts därmed inte.

  Man kan läsa en del om detta i Elforsk 10:93, ladda ned här http://www.elforsk.se/Rapporter/?rid=10_93_

  Annars om det ger mig din sdress, tänkt yta och vilken årsförbrukning du har så kan vi göra en uppskattning.

  Mvh

  Andreas Molin
  PPAM.se Sweden AB
  Finnängen, Husarvägen 57
  59072 Ljungsbro
  Phone: +46 (0)706 935097
  E-mail: andreas.molin@ppam.se
  Web: http://www.ppam.se
  Skype: andreas.molin

Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>