Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Egen el året runt

Skrivet av Stefan Lomner, 2012-09-04 08:19.

Är det möjligt att ha egen el baserat på sol året runt i Sverige? Vi förbrukar ca 8300 kwh per år i vår villa.

Dela på Facebook

Kommentarer

 1. Hej Stefan!

  Förutsatt att du har skuggfri (tak)yta i söderläge och inte bor allra längst uppe i norra Sverige, så bör det räcka med en nätansluten anläggning på ca 9 kW för att producera 8.300 kWh per år.

  Om man använder standardmoduler så rör det sig om drygt 60 kvm solceller. Men det finns också mer effektiva paneler om du vill betala lite extra.

  Tanken är då att du säljer din överskottsel när du producerar mycket och köper tillbaka den när du förbrukar mycket.

  Om du däremot undrar om du kan täcka din förbrukning på 8.300 kWh/år med ENDAST med egen solel, helt utan att köpa och sälja, då måste man veta lite mer för att kunna ge dig ett bra svar, bl.a. hur förbrukningen fördelar sig över året.

  I så fall rekommenderar vi att du tar kontakt med en solcells-installatör (se listan här på sajten).

  Mvh
  Egen Solel.se

  • Ja, det var det sistnämnda. ”Off the grid” så att säga! Men då vet jag vad nästa steg blir! Tack!

Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>