Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Att publicera sin produktion

Skrivet av Filip Sebek, 2013-03-04 00:10.

Ett sätt att visa för sig själv och andra är att publicera sin produktion på internet. Många växelriktare går att tanka ut produktionen på minutbasis med mer eller mindre avancerade program. Urtankningen av data görs på lite olika sätt men de vanligaste är RS232, RS485, Ethernet, Bluetooth och WiFi.  Vissa program har inbyggd ftp-klient som kan tanka upp datat direkt till en egen webbsida eller till någon av de många produktionssajter på nätet. Vissa av dessa produktionspubliceringar drivs av tillverkare av växelriktare, andra av statliga initiativ och en tredje grupp av helt oberoende och ideella krafter.

Det man vill är att det ska vara (jätte)enkelt och att man kan få fram statistik på ett lättförståeligt och användbart sätt. Om man väljer att köpa färdiga produkter för ändamålet (t.ex. SMA WebBox) och publicerar på SMAs sajt så är det jättenkelt men då måste man ju köpa några extra burkar för att få det att fungera).

Själv har jag provat framgångsrikt att publicera gratis på följande sajter

http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=14676&sid=12524

http://www.soldata.se/index.php?id=2&logger=534

http://www.pv-log.com/en/photovoltaicplant-oskarsberg-ransta

(och det finns minste ett tjugotal andra stora öppna sajter runt om i världen)

Förutom att kan se sin (och andras) anläggningar på webbsidorna så finns det även en hel del appar till mobiltelefoner som kan visa hur det går, åtminstone för androidtelefoner. Leta efter ”Photovoltiac” så får man många träffar.

Och i de flesta fall så kan man så klart välja att inte publicera sin produktion om man inte vill skylta med den utan man kan bara se den om man loggar in och anger sitt lösenord… men det gör ju knappast reklam för sol-el…

Själv har jag en SMA växelriktare med en Bluetooth-modul. Jag läser av växelriktaren med hjälp av SMAs egna gratisprogram ”SunnyExplorer”. Tyvärr så kan den bara presentera datat på en PC med bluetooth mottagare – inget mera. Men så finns gratisprogrammet ”PV Bean Counter” som kan anropa SunnyExplorer och sedan skicka resultatet till www.pvoutput.org. Anropsfrekvensen väljer man själv men jag har valt var femte minut. Ja och så krävs ju en dator som går hela tiden – i mitt fall en över 10 år gammal begagnad bärbar Toshiba på 800MHz. Den drar bara 14W och fungerar som server för en massa andra saker i mitt hem.

 

Dela på Facebook

Kommentarer

  1. Tack för intressant inlägg, Filip!

    Själva har vi inte så mycket kunskap om hur man gratis/billigt och samtidigt enkelt får ut sina produktionsdata på webben eller i mobilen.

    Det kunde vara roligt att höra mer om detta…

    Själva har vi också en Sunny Webbox och visa produktionen på Sunny Portal (http://www.sunnyportal.com) – men den kostar ju en hel del (ca 5000 kr), vilket kan kännas i högsta laget för små anläggningar.

  2. Att sunny webboxen kostar så mycket plus att jag har min växelriktare ute i garaget (problem med räckvidd för en webbox) tvingade in mig på en annan lösning. Tyvärr krävde just min en hel del meckande och det är ju då kanske lätt att ge upp. (Soldata.se var absolut krångligast som krävde automatgenerarade e-post-meddelande så det är ju ingenting för nybörjare) Jag rekommenderar därför pvoutput.org som publicerare och ”pv bean counter” som uppdaterare av webben. Även om pv bean counter har en faslig massa inställningar så behöver man bara pilla på kanske 10 för att få det att fungera. och det finns bra manualer och forum där man får snabb och enkel hjälp.

  3. Om man inte vill ha en dator snurrande dygnet runt så grå det faktiskt att använda en androidtelefon av enklaste modell och du behöver inget abonnemang/simkort om du kör på wifi. Slå på Bluetooth och wifi. Installera gratis-appen SMA inverter reader på telefonen. Konfigurera ett konto på PVoutput.org. Konfigurera (endast fem olika parametrar) och lägg i liveläge. Nu kan du se din produktion på webben! Din telefon kommer att fungera som en länk mellan växelriktaren och internet (med batteribackup så den tål strömavbrott om laddaren är i hela tiden). Så har du en gammal droid med spräckt glas så duger den utmärkt. Du behöver inte göra någonting utan det är bara låta den ligga påslagen intill växelriktaren i veckor… Funkar för mig!

Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>