Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Allt fler elhandelsbolag erbjuder 1 kr per kWh för överskottselen

Skrivet av Egen Solel.se, 2012-10-04 15:32.

1 kr per kWh överskottsel

1 kr per kWh överskottsel

Att egen solel är kul och enkelt med solel har nog de flesta förstått. Men hur är det med ekonomin?

Är det lönsamt att producera solel hemma på villataket?

Om man bortser från skuggfri (tak) yta i söderläge så är en av de viktigaste sakerna att man har ett bra avtal med sitt elhandelsbolag. När man kommer upp i en viss storlek måste man nämligen löpande sälja solel, när man har överskott och köpa tillbaka el, när man förbrukar mer än man producerar.

Då är det naturligtvis viktigt att man får bra betalt för överskottselen.

Som tur är får allt fler elhandelsbolag (och även vissa nätägare) upp ögonen för detta och erbjuder sina kunder bra avtal. Vi försöker löpande hålla kolla på vilka bolag somerbjuder bra villkor och har gjort en lista där vi visar dem. Tipsa oss gärna om du saknar något bolag på listan eller om någon uppgift behöver uppdateras.

Det verkar som om de flesta väljer att erbjuda 1 kr per kWh, nu senast Falkenberg Energi. Dock ska man vara uppmärksam på att vissa bolag endast erbjuder det till sina nätkunder.

Andra, i första hand större bolag, erbjuder dock fortfarande bara Nord Pools spotpris (minus ett avdrag), vilket betyder, att man kanske får 40-50 öre istället för 1 kr. Ingen bra affär med andra ord.

Så se till att du väljer ett elhandelsbolag med bra villkor, om du vill ha en lönsam investering!

Dela på Facebook

Kommentarer

  1. Det där med 1kr/kWh inklusive moms betyder ju att jag som privatperson bara får 80 öre/kWh… Att starta firma för att dra in några hundralappar känns inte mödan värd, och för att få göra momsavdrag så måste det ju ha med verksamheten att göra. En av poängerna med solceller är ju att det efter investeringen inte ska kosta någonting att driva den så rent formellt så kan man heller inte göra avdrag för den momsen som ligger i elproduktionen… Men 80 öre är trots allt bättre än spotpriset…

Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>