Forum


Forum för alla solelsintresserade

Välkommen till vårt forum för alla solelsintresserade. Forumet är till både för dig som är ”nybörjare” och för dem som är betydligt mer erfarna.

Erfarenheter, fakta, tips & nyheter
Du kan dela med dig av dina erfarenheter, tips & råd. Skriva om något intressant som händer i solcellsbranchen. Stort som smått.

Ställ gärna en fråga
Ställ gärna en fråga om du undrar om något. Meningen med forumet är att vi ska hjälpa varandra att bli lite duktigare på solel.


Akademiska Hus investerar 8 miljoner kr i solceller

Skrivet av Egen Solel.se, 2014-06-11 10:29.

Akademiska Hus

Under sommaren och hösten gör Akademiska Hus en omfattande satsning på elproducerande solceller på fem av Stockholms universitetsområden. Utbyggnaden av solcellerna är en investering på drygt 8 Mkr och beräknas ge ett årligt tillskott på närmare 500 MWh el, vilket motsvarar energibehovet hos 25 normalstora villor.

Under det gångna året har Akademiska Hus gjort en övergripande kartläggning av lämpliga takytor för placering av solceller. Av cirka 30 byggnader har fem olika takytor valts ut på Försvarshögskolan, Stockholms universitet, Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH), Campus Solna och Campus Flemingsberg.

- Den här investeringen är en viktig del i vårt arbete med att utveckla hållbara campus och ger oss nya möjligheter att utveckla samarbetet med de olika lärosätena i energi- och miljöfrågor. De är självklart också ett viktigt bidrag till Akademiska Hus ambitiösa energimål, säger Johan Tjernström, energistrateg på Akademiska Hus region Stockholm.

Under hösten 2013 skärptes Akademiska Hus energimål och man arbetar nu aktivt för att minska andelen tillförd energi i kWh/kvm med 50 procent från nivån år 2000 till år 2025. När solcellsanläggningarna tas i bruk beräknas de kunna producera el i sådana volymer att de täcker en betydande del av elbehovet för drift av byggnaderna. Det varierar beroende på vilken verksamhet som bedrivs, men vanligtvis motsvarar det 30-50 procent av byggnadernas totala elbehov.

Utbyggnaden av solcellsanläggningarna planeras starta under sommaren och hösten 2014 och beräknas producera el från och med år 2015.

För mer information:
Johan Tjernström, energistrateg Akademiska Hus region Stockholm
Tel: 072-525 75 09
E-post: johan.tjernstrom@akademiskahus.se

Dela på Facebook
Add Comment Register

Skriv en kommentar

Om du registrerar dig och loggar in så publiceras din kommentar direkt annars måste admin först godkänna den. E-postadressen publiceras inte.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>