Vanliga frågor

Vanliga frågor

Här kommer vi att visa svar på vanliga frågor. Om du saknar svaret på någon fråga ber vi dig skriva din fråga i forumet.

 1. Hur räknar man ut hur stor solcellsanläggning man behöver för att täcka sin elförbrukning?
  - SVAR A: En enkel tumregel är att dividera elförbrukningen (kWh per år) med 950 för att ta reda på hur stor effekt (kWp) man behöver installera. Beräkningen förutsätter en nätansluten anläggning med skuggfritt söderläge och en lutning mellan 30 och 50 grader.
  - SVAR B: Det finns appar, som kan hjälpa dig räkna ut det. Sök på ”Solar” eller ”Photovoltaic”.
  - SVAR C: Fråga en erfaren installatör om du vill ha ett exakt svar.
 2. Hur länge måste man vänta på statligt stöd för solceller?
  - SVAR: Om man ansöker idag (jan 2013), så får man troligen vänta flera år, om man överhuvudtaget får något bidrag. Visserligen skiljer det sig en del från län till län men de flesta ställen överstiger redan inkomna ansökningar hela det belopp som förväntas delas ut fram till dec 2016! Därför är det också rimligt att anta, att stödet som idag utgör 35% kommer att minskas. Bäst chanser för statligt stöd har man (nov 2012) om man bor i Stockholms län, eftersom de inkomna ansökningarna inte är så stora relativt till de pengar som förväntas bli beviljade.
 3. Måste man upp på taket och skotta bort snö på vintern?
  - SVAR:  Som utgångsläge är svaret NEJ på denna fråga. På vintern är solinstrålningen ändå så pass liten, att det oftast inte lönar sig att skotta, speciellt om solpanelerna har en passande lutning.
 4. Producerar solcellerna el när det är mulet väder?
  - SVAR: Beroende på årstiden (dvs hur stark solinstrålningen är), så ger även mulet väder mer eller mindre solel. Under sommaren 2012 observerade vi på EgenSolel.se att en helmulen dag producerade ungefär 20% av vad en molnfri dag gjorde. I november 2012 verkar det som om att en helmulen dag ger klart mindre än 20%, snarare 5-10%.
Dela på Facebook