Välkommen till Egen Solel!

- Sveriges nya forum för solelsintresserade

Gillar du solel?
Vill du vara med och skapa en “ketchup-effekt” för solceller i Sverige? Och dela tips och råd med andra intresserade eller fråga om något? Då har du kommit helt rätt.

EgenSolel.se är Sveriges nya forum för alla solelsintresserade. Både för ”nybörjaren” och den mer erfarne solelsproducenten.

Här finns tips för dig som vill skaffa en egen anläggning. Och en lista över alla solcellsanläggningar i landet. Vi riktar oss först och främst mot privatpersoner, men mycket av informationen gäller även andra.

Nystartat
Eftersom forumet är helt nystartat ber vi dig ha överseende med att det kan saknas lite text här och var. Vi skulle uppskatta om alla som har erfarenhet med solceller delar med sig av sina kunskaper i forumet eller mejlar till oss.

Dagens solelsproducent

Ekosvensson.se

Pålsboda, Örebro

Sommaren 2012 installerade vi solceller (12,48 kW) på hela ena taksidan (86 kvm) för att bli självförsörjande med egen solel till både uppvärmning (elradiatorer & luftvärmepump), varmvatten och hushållsel.

Vi hade under våren 2012 fått hjälp av en expert att ta reda på om det var möjligt att bli självförsörjande med förnybar värme och el till en rimlig kostnad. Vi blev väldigt överraskade när vi fick svaret, att solceller var det bästa och billigaste alternativet. Själva hade vi räknat med att bergvärmepump skulle ligga högst upp på listan.

Kostnaden landade på 208.000 kr efter rot-avdrag, vilket i sig självt är mycket pengar. Men när man tänker på att vi kommer att få värme, varmvatten och hushållsel i ca 40 år underhållsfritt, så tycker jag inte att det är dyrt. Lite beroende på hur elpriset utvecklar sig på sikt så räknar vi med en avkastning efter skatt på mellan 4 och 11%, vilket måste anses vara en bra avkastning jämfört med både bankränta, obligationer och aktiefonder.

Vi förväntar att producera knappa 11.900 kWh per år, vilket ligger mycket nära vår årliga förbrukning. Under 2011 förbrukade vi exempelvis cirka 10.600 kWh. Det var dock en mycket mild vinter och det är nog rimligt att anta att förbrukningen ett normalår ligger på cirka 11-13.000 kWh.

Vi bor i en av Sveriges allra vanligaste villor. En 1,5 plans 70-tals villa på 150 kvm med mexitegel och träfasad, utan källare, med direktverkande el och luftvärmepump. Vår förhoppning är att många andra som bor i ett liknande hus ska inspireras att producera sin egen solel. Därför bloggar vi på www.ekosvensson.se om hur man kan leva lite mer grönt/miljövänligt i ett alldeles vanligt 70-tals hus.

Ta gärna en titt!

 

Driftstart: 2012-07
Effekt: 12,48 kWp
Produktion: 11.900 kWh/år
 
Leverantör: PPAM.se Sweden
Installatör: PPAM.se Sweden
Elhandelsbolag: Kraft & Kultur
Nätägare: EON
 
Investering, brutto: 270000
ROT-avdrag: 60000
Investering, netto: 208000
Installation ingår: Ja
Moms ingår: Ja

Senaste i forumet

Förslaget om skattereduktion justeras och försenas något

Skrivet av Egen Solel.se, 2014-06-11 12:10.

Regeringens förslag om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el behöver EU-kommissionens godkännande. Nya statsstödsregler har nyligen beslutas av Kommissionen. Under statsstödsprövningen har framkommit att Kommissionen vid tillämpning av dessa regler sannolikt inte kommer att godkänna skattereduktionen. Regeringen kommer därför att föreslå vissa justeringar i förslaget om skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el. Ambitionen är att [...]

Läs mer …
0 kommentarer – Lämna en kommentar »
Dela på Facebook

Akademiska Hus investerar 8 miljoner kr i solceller

Skrivet av Egen Solel.se, .

Under sommaren och hösten gör Akademiska Hus en omfattande satsning på elproducerande solceller på fem av Stockholms universitetsområden. Utbyggnaden av solcellerna är en investering på drygt 8 Mkr och beräknas ge ett årligt tillskott på närmare 500 MWh el, vilket motsvarar energibehovet hos 25 normalstora villor. Under det gångna året har Akademiska Hus gjort en [...]

Läs mer …
Akademiska Hus
0 kommentarer – Lämna en kommentar »
Dela på Facebook

Fler foruminlägg »